середу



Що потрібно знати про дистанційне навчання у школах: важливі деталі від МОН


Дистанційне навчання у школі / Колаж Освіта 24

Дистанційне навчання в українських школах знову стало масовим через погіршення ситуації з захворюваністю на COVID-19 та ГРВІ. Міносвіти 26 січня рекомендувало школам, коледжам та вишам перейти на онлайн-навчання.

Які головні вимоги до дистанційного навчання, скільки часу учні мають витрачати на домашні завдання та як батьки можуть вплинути на якість онлайн-навчань у школах – читайте головні деталі від МОН.


Кому МОН порадило перейти на дистанційку

МОН надіслало управлінням освіти та керівникам закладів освіти рекомендаційні листи з проханням перейти на дистанційне навчання.

Згідно з листом, МОН рекомендує:

·         у школах – організувати навчання для учнів 5 – 11 класів дистанційно щонайменше на два тижні;

·         у технікумах – організувати перехід на навчання за дистанційною та/або змішаною формою зі змінами розкладу занять;

·         у коледжах та вишах – запровадити дистанційне навчання від 27 січня до 25 лютого 2022 року.

У відомстві додали, що учням початкової школи, закладів спеціальної освіти та вихованцям садочків, незалежно від епідемічної ситуації, дозволяється навчатися очно.

Хто ухвалює рішення про дистанційку? Школи мають організаційну та юридичну автономію. І під час надзвичайних обставин, дії карантину чи пандемії заклад освіти за рішенням педради може організувати дистанційне навчання для учнів.

Водночас за онлайн-навчання відповідає керівник навчального закладу, тобто директор школи.

Керівник закладу освіти організовує діяльність закладу освіти, забезпечує організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітніх програм,
– пояснили у МОН.

Головні вимоги до дистанційного навчання

У МОН наголосили, що під час дистанційного навчання мають враховуватись інтереси учнів. Зокрема, це включає:

регулярну та змістовну взаємодію вчителів з учнями;

·         створення умов для повноцінної участі у заняттях осіб з ООП з обов’язковим урахуванням індивідуальної програми розвитку;

·         регулярне відстеження результатів навчання учнів та, за потреби, надання їм підтримки;

·         використання телефонного, поштового зв'язку тощо для учнів, які не мають змоги навчатись онлайн із поважних причин.

Яким має бути навантаження школярів

У МОН кажуть, що навчання на дистанційці має відповідати державним стандартам освіти, а умови повинні бути – безпечними та нешкідливими для здоров’я. Водночас не можна перевантажувати учнів.

Санітарний регламент для шкіл (затверджений наказом МОЗ від 25 вересня 2020), визначає такий час на домашні завдання:

·         учням 1 – 2 класів домашнє завдання не задається,

·         у 3 – 5 класах – не більше 1 години на день,

·         у 6 – 9 класах – не більше 1,5 години на день,

·         у 10 – 11 класах – 2 години на день.

Важливим є дотримання санітарно-гігієнічних вимог, а також недопущення перевантаження за часом під час роботи за комп’ютером тощо,
– додали у відомстві.

Куди звертатись батькам щодо якості дистанційки

Якщо у батьків є питання щодо якості дистанційного навчання їхніх дітей, у МОН кажуть, що звертатись треба до директора школи або відповідного органу управління у сфері освіти, якому підпорядковується заклад.

Державний контроль у сфері освіти здійснює Державна служба якості освіти та її територіальні органи. Вони можуть проводити інституційний аудит та позапланові перевірки.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар